onsdag den 19. august 2015

Er det så helt slut med skifergas i Danmark?

Det franske firma Total har stoppet deres prøveboring i Dybvad, fordi der ikke var gas nok, men virksomheden har stadig licens til at bore.
Mandag aften kom nyheden om, at franske Total stopper deres prøveboring efter skifergas i Nordjylland. Danmarks Naturfredningsforening har kæmpet indædt imod udvindingen af skifergas. Derfor kom det som en meget glædelig nyhed, at udvindingen af skifergas er stoppet – for nu.
Total har stadig licens til at bore frem til 2016, og virksomheden vil ifølge de seneste udmedlingen træffe en beslutning om fremtiden i Danmark inden for to til tre måneder.
Derudover er det stadig et åbent spørgsmål, om andre virksomheder skal have licens til at bore i Danmark? Der er jo skiferlag flere steder i landet. Bliver Silkeborg eller Norddjurs de næste, der skal lægge grund til et firma, der vil prøve lykken?
Selvom Totals skifergasstop er en sejr lige nu, så er det altså ikke sikkert, at skifergas er fortid i Danmark.

Blind tillid til Total
Heldigvis har mange lokalt – og ikke mindst de lokal afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening – kæmpet en brav kamp mod skifergasudvinding.
 I Danmarks Naturfredningsforening undrer vi os over, at politikerne i høj grad har haft tillid til én enkelt virksomhed - som jo viste sig at bruge kemiske stoffer, som de ikke havde tilladelse til – frem for at lytte til borgerne og videnskaben.

Ny forskning
Det er samtidig tankevækkende, at regeringen kun vil udvinde skifergas, hvis det er miljømæssigt forsvarligt. Men vi har aldrig fået afklaret hvad de mener med miljømæssigt forsvarligt? Resultaterne af forskning fra USA er først kommet i løbet af de sidste 3 år, og resultaterne er skræmmende, og må og skal indgå i det fremtidige politiske overvejelser. F.eks.  tyder meget forskning på, at skifergas er årsagen til en lang række sygdomme
Meget tyder på, at skifergasudvinding udleder så meget metan, at det overhovedet ikke er bedre end kul. Så længe skifergas er et forurenende fossile brændsel, så kommer det  absolut ikke til at være en del af den grønne omstilling. Endeligt medfører  udvinding af skifergas radioaktivt affald, men i Danmark har vi allerede rigelige problemer med at finde ud af, hvad der skal ske med det radioaktive affald vi har i forvejen fra Risøe på Sjælland.
Samlet set så virker det som om, at skifergas i Danmark er en rigtig dårlig idé. Det helt afgørende skal nu være, at vi får en Folketingsbeslutning om at skifergas ikke skal være en del af fremtidens energiforsyning – nøjagtig som man har besluttet med atomkraft. Vi vil i Danmarks Naturfredningsforening fortsætte kampen ufortrødent.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar