onsdag den 1. oktober 2014

Hvad ser man, når man løfter blikket?

Når man interesserer sig for og arbejder med energi, klima og miljø og gerne vil holde sig opdateret, er der nok at se til. Der har været klimaforhandlinger i New York, FNs klimapanel kommer med deres store rapport over klimaets tilstand i slutningen af oktober, der er EU's meddelelse om cikulær økonomi og der er forslag til nye affalddirektiver, ny kommission osv...

Men jeg tror, at de fleste kender det der med, at man graver sig ned i det, man allerbedst kan relatere til....Derfor har jeg for en stund begravet mig i noget så nært og lokalt som kommunale affaldsplaner. Fristen for vedtagelse af de lokale planer er i dag (onsdag den 1. oktober).

Alle kommuner skal vedtage en lokal affaldsplan, hvor der fokuseres på, hvilke affaldsordninger borgerne skal have de næste 6 år. I disse planer skal det gerne fremgå, hvordan kommunen vil leve op til den nationale ressourcestrategi – og fremme genanvendelse – herunder hvordan kommunen vil nå målet om at genanvende 50% af alt husholdningsaffald inden 2022. Dette har umiddelbart ikke meget med EU at gøre...og så alligevel. Målene kommer faktisk fra EU.

I de lokale affaldsplaner bliver genanvendelse dejlig konkret – for hvilke ordninger skal der til for at fremme en høj genanvendelse, og hvad skal der til for at få en høj kvalitet i genanvendelsen? Men samtidig med, at jeg sidder og graver mig ned i, om der skal være to eller fire rum i skraldespanden – og hvilke virksomheder, der kan håndtere det sorteret affald - så kører toget i EU. Og jeg er nødt til hele tiden at hænge med på toget, for hvad der sker i EU har i høj grad også indflydelse på de kommunale affaldsplaner. Det hele handler jo om, hvordan vi reducerer vores ressourceforbrug.

Tak til den nu afgående kommission
Den nu afgående kommission nåede inden sommerferien at sende et større værk om cirkulær økonomi ud til medlemslandene. Cirkulær økonomi vil kort fortalt sige, at vi tænker produktion og forbrug på en helt ny måde, hvor alle ressourcer skal tilbage i et kredsløb.

Og jeg må sige, at jeg ved første gennemlæsning af denne meddelelse om cirkulær økonomi tænkte: "Tænk, at kommissionen kan være så fremme i skoene. Hvis de bare kommer igennem med dette, så er vi da kommet langt." I kommissionsmeddelelsen om cirkulær økonomi lyder det, at en omlægning til cirkulær økonomi vil medføre betydelige gevinster for vækst og jobskabelse og have relativt begrænsede omkostninger og samtidig vil bidrage til et bedre miljø.

Meddelelsens omdrejningspunkt er et opgør med vores 'brug-og-smid-væk-kultur'. Og især er det det første skridt til et opgør med deponering af affald, som er en stor udfordring i mange EU lande. Men det er også første skridt til et punktum for affaldsforbrænding, som vi kender det i dag. Det er nemlig helt åbenlyst, at man i en cirkulær økonomi ikke bare kan brænde ressourcerne af – de skal tilbage i kredsløbet.

Derfor er det centralt, at der i meddelelsen står, at vi kun må energiudnytte (det vil sige forbrænde) ”ikke genanvendelige materialer”. Og hvad har en sådanne EU meddelelse om cirkulær økonomi så med lokale affaldsplaner at gøre? Jo, som det er i Danmark i dag, afbrænder vi en masse genanvendelig materialer – vi er ikke på vej mod cirkulær økonomi. Se bare filmen på www.dn.dk/omaffald

Kommissionens meddelelse må betyde et opgør med en idé om, at vi brænder alt; ”forbrændingsegnet affald”, som det så smukt hedder. Det opgør kan kun blive en realitet, hvis det forplanter sig helt ned i de kommunale planer. Og lad os så blive enige om, at en masse af det, vi smider ned i de store ovne, ikke er forbrændingsegnet, og at der faktisk er en masse genanvendelige materialer i det, vi i dag brænder af.

Affaldsdirektiv lyder måske kedeligt, men...
Et af de direktiver, som EU-meddelelsen om cirkulær økonomi lægger op til at ændre, er affaldsdirektivet. Ja, det lyder måske lidt kedeligt, med der er nogle ret ambitiøse forslag til mål, som er værd at kende, og som igen kan have stor betydning for hvilke mål de kommunale planer skal leve op til.

Forestil dig, at 70 procent af affaldet i din skraldespand skal genanvendes til nye produkter i 2030 – og her snakker vi reel genanvendelse. Det giver sig selv, at det så ikke er en god ide at fedte metal og plast ind i madrester. Derfor er et andet forslag fra meddelelsen et krav om særskilt indsamling af bioaffald i 2025. Det er visionære mål, men samtidig realistiske mål. Hvis ovenstående mål bliver en realitet – og ressource-toget kører i EU - får Danmark travlt med at halse efter.

Men de danske myndigheder kan desværre roligt sætte farten ned, for alle disse gode takter fra EU, var fra den afgående kommission – og hvorvidt den nye kommission vil følge op, er ikke godt at vide. Men jeg ville ikke sætte min penge på det det. I det hele taget er den nye kommission en udfordring i sig selv – set med miljø- og klimaøjne. Væk er tilsyneladende fokus på f.eks. ressourceeffektivitet, som var en af fem prioriteter i den nuværende kommissions 2020 plan.

I disse dage er både den nye miljøkommissær samt den nye energi- og klimakommissær (ham der lige har nået at sælge sine olieaktier) til eksamen i parlamentet. Mit grønne hjerte håber på, at de ikke består eksamen, men der er vist ikke meget der tyder på det. Så…ændring af affaldsdirektivet bliver vist op ad bakke. Men alt dette må vist vente til næste blog,…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar